(απαραίτητο για την ψηφοφορία των ταινιών)
(απαραίτητο για το σχολιασμό των ταινιών)

Στατιστικά

  • Σύνολο μελών: 6617

Τυχαίες ταινίες

Ηλίας Δημητρίου

Prive

Έτος:
1996
Προβολή της ταινίας

Περιπτώσεις του ΟΧΙ

Απρίλιος 2007. Κείμενο του Δημήτρη Χαρίτου για την ταινία "Περιπτώσεις του Οχι"

ΛΑΚΗ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ - ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ: «ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΧΙ»

Η αντίστιξη μεταξύ εικόνας και λόγου είναι το σημαντικό εύρημα αυτού του ολιγόλεπτου ντοκιμαντέρ, πραγματοποιημένου, εκτός από την τελευταία σκηνή, εξολοκλήρου σε τρικέζα. Με λαχανιαστό στην ταχύτητά του ρυθμό (σαν πρόγονος του video clip) το μάτι του θεατή βομβαρδίζεται από αντιπροσωπευτικές εικόνες που δείχνουν τραγικές σκηνές φρίκης από τη ζωή και τα πάθη του ελληνικού λαού στα χρόνια (1941-1945) της εφιαλτικής γερμανικής κατοχής. Κατά περίπτωση προπαγανδιστικό ή επιβεβαιωτικό είναι το σπικάζ (απίστευτη σε μνήμες η φωνή του Γιάννη Ευαγγελίδη). Το οποίο βασίζεται στα δημοσιεύματα του (φιμωμένου) αθηναϊκού τύπου, του ραδιοφώνου και τα ανακοινωθέντα των «αρχών κατοχής». Είναι οι ανατριχιαστικές φωτογραφίες που απεικονίζουν το ακριβώς αντίθετο από τον προπαγανδιστικό λόγο ή πάλι όταν επιβεβαιώνουν τις επαπειλούμενες ποινές των Γερμανών για τις ενέργειες της εθνικής αντίστασης. Ιδιαίτερη ευκαιρία προσφέρουν πάλι εικόνες και λόγος όπως π.χ ενώ βλέπουμε ζωντανούς σκελετούς παιδιά, ακούμε ανακοινωθέντα: «λόγω των εορτών θα διανεμηθεί ένα αυγό ανά παιδίον» ή «Σήμερον, θα πραγματοποιηθεί διανομή άρτου 30 δραμίων (75 γραμμάρια!) κατ' άτομον». Το γεγονός ότι αυτό το ρέκβιεμ γυρίστηκε 20 μόλις χρόνια από το τέλος της κατοχής του διατηρεί πάντοτε το χαρακτηριστικό (κινηματογραφικό) άρωμα της βιολέτας. Μια μικρή ασπρόμαυρη ελεγεία.

Σχόλια

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

Κριτικός κινηματογράφου. γεννήθηκε και ζεί στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Αθηνών.
Γράφει κριτική και θεωρητικά κείμενα για τον κινηματογράφο και τις καλές τέχνες απο τις αρχές της δεκαετίας του '60. Γράφει επίσης, ποίηση. Για πολλά χρόνια υπήρξε πρόεδρος και γενικός γραμματέας της πανελλήνιας ένωσης κριτικών κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), ενώ στο διάστημα 1991-1993 υπήρξε Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Επι 13 χρόνια ήταν μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εθνικής Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Κατά καιρούς υπήρξε μέλος κριτικών επιτροπών σε κινηματογραφικά φεστιβάλ και της FIPRESCI, εδώ και στο εξωτερικό, καθώς και καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Καλαμάτας. Γράφει κριτική κινηματογράφου στα περιοδικά "ΑΝΤΙ" και "ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ"