(απαραίτητο για την ψηφοφορία των ταινιών)
(απαραίτητο για το σχολιασμό των ταινιών)

Στατιστικά

  • Σύνολο μελών: 6606

Τυχαίες ταινίες

Ηλίας Δημητρίου

Tricolore

Έτος:
1998
Παναγιώτης Φαφούτης

Red sky

Έτος:
2003
Προβολή της ταινίας

Τα ματόκλαδά σου λάμπουν

Απρίλιος 2007. Κείμενο του Δημήτρη Χαρίτου για την ταινία "Τα ματόκλαδά σου λάμπουν"

ΚΩΣΤΑ ΦΕΡΡΗ: «ΤΑ ΜΑΤΟΚΛΑΔΑ ΣΟΥ ΛΑΜΠΟΥΝ»

Δυο κλασικά τραγούδια του ρεμπέτικου ρεπερτορίου «Το μινόρε της αυγής» του Σ. Περιστέρη και «Τα ματόκλαδα σου λάμπουν» του Μ. Βαμβακάρη, έδωσαν την έμπνευση στον Κώστα Φέρρη γι’ αυτό το 7λεπτης διάρκειας ταινιάκι το οποίο ήταν και η πρώτη του κινηματογραφική δουλειά. Γυρισμένο το 1961 σε μια από τις τότε ακόμα αυθεντικές προσφυγικές συνοικίες της Αθήνας, περιγράφει την, α λα Λόρκα, συνάντηση του κοριτσιού (Σοφία Φέρρη) με τον νεαρό άντρα (Ανέστη Βλάχο) τον οποίο συνοδεύουν δύο «κολλητοί» του. Η συνάντηση συντελείται δίχως λόγια αλλά με ερωτικό χορό ενώ ακούγεται η φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση στο τραγούδι που έδωσε και τον τίτλο στην ταινία.
Σ’ όλη τη διάρκειά της η ταινία περιέχει καταγραφές (πραγματικά πολύτιμες) και κινήσεις από τη ζωή του συνοικισμού, που λειτουργούν σαν ένα ανοιχτό σκηνικό.
Ο κοντά μισός αιώνας που μας χωρίζει από τον καιρό που δημιουργήθηκε, δίνει σ’ αυτή τη ναΐφ κινηματογραφική δουλειά μια θέση χρήσιμη, ηθογραφικού λυρισμού, στην ιστορία των ελληνικών μικρού μήκους ταινιών.

Σχόλια

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

Κριτικός κινηματογράφου. γεννήθηκε και ζεί στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Αθηνών.
Γράφει κριτική και θεωρητικά κείμενα για τον κινηματογράφο και τις καλές τέχνες απο τις αρχές της δεκαετίας του '60. Γράφει επίσης, ποίηση. Για πολλά χρόνια υπήρξε πρόεδρος και γενικός γραμματέας της πανελλήνιας ένωσης κριτικών κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), ενώ στο διάστημα 1991-1993 υπήρξε Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Επι 13 χρόνια ήταν μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εθνικής Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Κατά καιρούς υπήρξε μέλος κριτικών επιτροπών σε κινηματογραφικά φεστιβάλ και της FIPRESCI, εδώ και στο εξωτερικό, καθώς και καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Καλαμάτας. Γράφει κριτική κινηματογράφου στα περιοδικά "ΑΝΤΙ" και "ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ"