(απαραίτητο για την ψηφοφορία των ταινιών)
(απαραίτητο για το σχολιασμό των ταινιών)

Στατιστικά

  • Σύνολο μελών: 6585

Τυχαίες ταινίες

Προβολή της ταινίας

Ο Γιάννης και ο Δρόμος

Η Τώνια της Τιμής της αγάπης δεν είναι πια κοντά μας. Κείμενο του Ντίνου Κατσουρίδη

Η Τώνια της Τιμής της αγάπης δεν είναι πια κοντά μας.

Ιωάννης ο βίαιος, Η τιμή της αγάπης, Κρυστάλλινες νύχτες και μια σημαντικό­τατη τηλεοπτική παρουσία, το Λεμονόδασος ήταν αρκετά για να καταδείξουν σε όλους -ακόμα και στους εμπαθείς- το μέγεθος του ταλέντου και το ήθος ενός ανθρώπου που σεβάστηκε, αλλά και υπερασπίσ

τηκε με πάθος, όχι μόνο τη δική του προσωπική ελευθερία ως δημιουργού, αλλά -σε χαλεπούς καιρούς-και την ελευθερία όλων μας. Είχε αρετήν και τόλμην.

Η Τώνια της Τιμής της αγάπης έφυγε νωρίς, κι αυτό ήταν το τίμημα της αγάπης της για τον κινηματογράφο · γιατί η τελευταία ταινία της κυριολεκτικά της πήρε τη ζωή. Μια ταινία γύρισε, και ξαφνικά βρέθηκε χειρότερα κυνηγημένη απ' ό,τι τον καιρό της χούντας. Μια ταινία γύρισε κι αναγκάστηκε να ξεπουλήσει ό,τι είχε και δεν είχε, να χαθεί απ' το πρόσωπο της γης, να κρύβεται σαν φυγόδικος για το μοναδικό και μεγάλο της έγκλημα: την αγάπη της για τον κινηματογρά­φο.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλο­νίκης τιμούν σήμερα την αδικοχαμένη Τώνια, κι ίσως είναι μια καλή ευκαιρία -αν θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε εθνικό κινηματογράφο κι όχι να θρη­νούμε θύματα- να σταματήσουμε και να σκεφτούμε σοβαρά. Να σκεφτούμε και να πράξουμε όλοι μας: το Υπουργείο Πολιτισμού, το Κέντρο Κινηματογρά­φου, οι επαγγελματικοί φορείς του χώρου. Ας ξεκινήσουμε με το ν' αναγκά­σουμε, επιτέλους, τα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια, που σκύλεψαν και σκυλεύουν το σώμα και το αίμα του ελληνικού σινεμά, να συνειδητοποιήσουν το δικό τους τεράστιο κομμάτι ευθύνης και να τιμήσουν κάποιες στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.

Η ΕΕΣ υποκλίνεται ευλαβικά μπροστά στο ταλέντο και το πελώριο πάθος της Τώνιας Μαρκετάκη για τη δημιουργία και τη ζωή, και υπόσχεται να επανέλθει σύντομα με μια πλήρη βιοφιλμογραφική έκδοση, με αναφορά όχι μόνο στο κι-νηματογραφικό, αλλά και στο εκτεταμένο τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό, θεατρικό, φιλοσοφικό και μεταφραστικό έργο της.

Ντίνος Κατσουρίδης


Πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών

Σχόλια

Το κείμενο αυτό γράφτηκε από τον Ντίνο κατσουρίδη τότε πρόεδρο της εταιρείας ελλήνων σκηνοθετών.