(απαραίτητο για την ψηφοφορία των ταινιών)
(απαραίτητο για το σχολιασμό των ταινιών)

Στατιστικά

  • Σύνολο μελών: 6592

Τυχαίες ταινίες

Άρης Μπαφαλούκας

0+

Έτος:
2004
Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος

Ύψωμα 33

Έτος:
1998
Προβολή της ταινίας

Καρβουνιάρηδες

Κείμενο της Νατάσσας Μπακογιαννοπούλου από εφημερίδα της εποχής.

«ΟΙ ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΔΕΣ»
τής Άλίντας Δημητρίου.

Είναι ένα ντοκυμανταίρ πού γυρίστηκε στην Αθήνα και στην Καστανιώτισσα, ένα χωριό της βόρειας Ευβοίας, «Έκεί, μέσα στο δάσος», λέει ή σκηνοθέτις, «βρήκα τους ανθρώπους πού φτιάχνουν το κάρβουνο. Έρχονται στο δάσος κάθε χρόνο από το Φλεβάρη μέχρι τον Όκτώβρη. Φέρνουν μαζί τους την οικογένεια και ολα τους τα υπάρχοντα: κότες, μουλάρια, εργαλεία, πιατικά καί τετζερέδες... Στήνουν τσίγκινες καλύβες, κατεβάζουν νερό άπο κάποια κοντινή πηγή καί αρχίζουν να κόβουν ξύλα μέσα στο δάσος καί να άνάβουν καμίνια στο ξέφωτο. Στήν παραγωγή παίρνει μέρος όλη ή φαμίλια καί δουλεύουν από το ξημέρωμα μέχρι τη δύση. Ή ζωή τους είναι πολύ σκληρή...».
Αυτούς τους ανθρώπους καί τα προβλήματα τους προσπαθεί να δώσει ή ταινία. Η σκηνοθέτις με το μικρό της συνεργείο έμεινε αρκετές ήμερες κοντά τους, για να γεφυρώσει μια σχέση με τους απλούς αυτούς ανθρώπους, στοιχείο ουσιαστικό για την ταινία.
«0ι δυσκολίες πού είχαμε στο διάστημα πού φτιάχναμε την ταινία», λέει, είναι κοινές για ολους αυτούς πού γυρίζουν ταινίες μικρού μήκους με αστείες οικονομικές δυνατότητες. Παρ΄ ολα αυτά, ομως, καί τη φθορά πού καθένας υφίσταται για να στήσει μια ταινία, μόλις τελειώσουμε, τα ξεχνάμε ολα καί αναζητάμε τη λύση πού θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στην κατασκευή μιας άλλης!».
Νατάσσα Μπακογιαννοπούλου