(απαραίτητο για την ψηφοφορία των ταινιών)
(απαραίτητο για το σχολιασμό των ταινιών)

Στατιστικά

  • Σύνολο μελών: 6602

Τυχαίες ταινίες

Προβολή της ταινίας

Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα

ΤΟ ΒΗΜΑ, 07.10.1978

Με την ταινία του Λευτέρη Ξανθόπουλου "Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα", μπορέσαμε για πρώτη φορά φέτος να δούμε μια πραγματικά άρτια δουλειά - θεματικά και κινηματογραφικά - στην κατηγορία των μικρού μήκους ταινιών. Ο Ξανθόπουλος με αφετηρία έναν Έλληνα μετανάστη στη Γερμανία, προσπαθεί να καταγράψει τα στοιχεία που προσδιορίζουν - αλλά και συντηρούν - τον όρο "Ρωμιοσύνη" μέσα όμως από το γενικό (και έντεχνα χρησιμοποιημένο απ' αυτόν) φάσμα της ξενιτιάς.
Ξεκινώντας από τη Γερμανία και από τον κεντρικό του χαρακτήρα, διαγράφει ένα μεγάλο κύκλο ξαναγυρίζοντας στο ελληνικό χωριό και παρακολουθώντας τόσο τις εσωτερικές και εξωτερικές διεργασίες που σπρώχνουν το άτομο στον ξενιτεμό, όσο και στις συνειδητές και ασυνείδητες επιδιώξεις των καταβολών τους, μέσα σε ένα ξένο, αφιλόξενο και ψυχρό χώρο. 
Το αποτέλεσμα είναι οξυδερκές, άμεσο και συχνά μελαγχολικά εύστοχο, όσο και εύγλωττο, ενώ η κινηματογραφική του έκφραση με έντονα τα στοιχεία του ρεπορτάζ, είναι συγκρατημένη, λιτή και άμεσα αποτελεσματική για το στόχο της.
Μια πολύ καλή δουλειά που στοχάζεται και συνειδητοποιεί.    

Σχόλια