(απαραίτητο για την ψηφοφορία των ταινιών)
(απαραίτητο για το σχολιασμό των ταινιών)

Στατιστικά

  • Σύνολο μελών: 6508

Τυχαίες ταινίες

Ανδρέας Μαριανός

Πείνα

Έτος:
1997
Προβολή της ταινίας

Περιπτώσεις του ΟΧΙ

Ο Ανδρέας Παγουλάτος για τις "Περιπτώσεις του Οχι" και όχι μόνο !

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ

Απο τους βασικούς εκπροσώπους αυτής της παγκόσμιας τάσης, όπως αναφέραμε προηγουμένως, τάσης, στον ελληνικό χώρο, είναι ο Λάκη Παπαστάθης. Με συνσκηνοθέτη τον Δημήτρη Αυγερινό, κατάφεραν να συγκεράσουν στις Περιπτώσεις του Όχι (1965), ένα ιδιότυπο χρονικό της Κατοχής, που αποκάλυπτε, παράλληλα, την κρυμμένη πολιτικά ολοκληρωτική διάσταση και της τότε σύγχρονης περιόδου, μία μοντερνιστική γραφή, με την αριστερή κοινωνική κριτική και πέτυγαν να δώσουν ισορροπία στο μικτό από κινηματογραφική άποψη υλικό τους. Και στην επόμενη ταινία τους Οδός Ερμού ( 1968), συνυπάρχουν επίσης, μέσα από μια καταγραφή της γνωστής εμπορικής οδού, τα παραπάνω χαρακτηριστικά: ετερογένεια του κινηματογραφικού υλικού, που εξισορροπείται από το πρωτότυπο, ευλύγιστο και «νευρικό» μοντάζ, οξυδερκής κριτική ματιά πάνω στη σύγχρονη τους πραγματικότητα. Σ' αυτή την ίδια κατεύθυνση συνέχισε τη δημιουργική του πορεία. Το 1972, γύρισε την πολύ σημαντική μικρού μήκους ταινία του Γράμματα από την Αμερική, με πιο ξεκάθαρο ντοκιμαντερίστικο χαρακτήρα και ύφος. αλλά που θα είναι ένα είδος αφετηρίας για τη μετέπειτα εξέλιξη της εργασίας του, καθώς συνδυάζει, με «σκηνοθετική» δεινότητα, διάφορα ετερογενή ξανά ντοκουμέντα. φωτογραφίες, γράμματα και άλλα ανάλογα υλικά.

Αυτή η ετερογένεια. ο μικτός ή δοκιμιακός χαρακτήρας και το άνοιγμα στις άλλες τέχνες αποτελούν σταθερές της κινηματογραφικής «ποιητικής» του, που, σημαδεύουν, με φυσικό, θα 'λεγα, τρόπο και τη μετέπειτα μακρόχροντ τηλεοπτική του εργασία. Ετσι το 1974, σκηνοθέτησε οκτώ ταινίες μικρού μήκους, που ενσωματώθηκαν στην παράσταση του Ελεύθερου θεάτρου Μια ζωή Γκόλφω και το 1976, άλλες οκτω ταινίες μικρού μήκους για την παράσταση —πάλι του Ελεύθερου θεάτρου— Το τράμ το τελευταίο. πραγματοποίησε επίσης ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ για τον Διονύση Σαββόπουλο που εμπεριέχει ορισμένες σεκάνς που θα μπορούσαν να θεωρηθούν σκηνές ενός από τα πρώτα ουσιαστικά ελληνικά βιντεοκλίπ,

Από το 1975 έως το 11976, εγκαινιάζοντας την τόσο πλούσια δημιουργία του στην τηλεόραση, ολοκλήρωσε 9 απο τα 24 επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς «Ιστορικό αρχείο».