(απαραίτητο για την ψηφοφορία των ταινιών)
(απαραίτητο για το σχολιασμό των ταινιών)

Στατιστικά

  • Σύνολο μελών: 6601

Τυχαίες ταινίες

Άρης Μπαφαλούκας

0+

Έτος:
2004
Γιάννης Λεοντάρης

Three times

Έτος:
2004

Απόσπασμα του άρθρου: Η μοναδική αίθουσα που θα μπορούσε να γίνει μανιφέστο (για το Αλφαβιλ) Από τη Δέσποινα Παυλάκη

Από το e-go.gr (ΣΙΝΕΜΑ) http://www.e-go.gr/cinemag/summary1.asp?catid=10169&subid=2&pubid=926427

Απόσπασμα του άρθρου: Η μοναδική αίθουσα που θα μπορούσε να γίνει μανιφέστο (για το Αλφαβιλ)
Από τη Δέσποινα Παυλάκη

Εντός, εκτός και επί τα αυτά
Βαγγέλης Κοτρώνης: «Και τώρα θα δείτε ΑΙΜΑ!»

Χωρίς πολλά λόγια και περιττές παραδοχές, ο mr. Μεταμεσονύχτιες Προβολές, Βαγγέλης Κοτρώνης παραμένει χαραγμένος στη μνήμη του Δημήτρη Στεργιάκη. Αυτός μας δίνει το όνομα κι εμείς την ιστορία:

Εμβληματική φιγούρα της cult κινηματογραφικής παρέας των 80s (Νίκος Ζερβός, Ισαβέλλα Μαυράκη κλπ) o Βαγγέλης Κοτρώνης ίδρυσε το Fan Club «Φίλων Επιστημονικής Φαντασίας», καθιερώνοντας πρώτος τις μεταμεσονύκτιες προβολές στο «Ριάλτο» και αργότερα στο «Ελιζέ» και το «Αλφαβίλ», όπου η εμβληματική κραυγή «Και τώρα θα δείτε ΑΙΜΑ!» προετοίμαζε παντός είδους ανυποψίαστο για το τι μέλλει γενέσθαι.

Γεννημένος στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1958, ξεκίνησε να γράφει σε ηλικία μόλις 7 ετών εκδίδοντας το σχολικό έντυπο «Διάφορα Νέα», ενώ λίγα χρόνια αργότερα κείμενά του εμφανίστηκαν στο περιοδικό «Επίκαιρα», καθιερώνοντάς τον ως έναν από τους νεότερους συντάκτες στο χώρο. Σπούδασε κινηματογράφο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διατηρώντας παράλληλα συνεργασία με τα περιοδικά «Νουά» και «Ιδεοδρόμιο».

Το 1979 εξέδωσε το περιοδικό «Χιονάτη για μεγάλους» («το τελευταίο θεαματικό περιοδικό πριν την καταστροφή» όπως ήταν ο πλήρης τίτλος του), αφετηρία σε μια μακρά σειρά εκδοτικών και συγγραφικών δραστηριοτήτων που συμπεριλάμβαναν μελέτες, ποιήματα και πεζά, καθώς και βιογραφίες των Εντγκαρ Αλαν Πόε και Σεργκέι Αϊζενστάιν.
Φανατικός του φανταστικού κινηματογράφου, εξέδωσε το 1983 το περιοδικό «Σινέ-φανταστικό», ενώ την ίδια χρονιά βουτήχτηκε στο αίμα για χάρη του Νίκου Ζερβού στα «Σουβλίστε Τους», «Ο Δράκουλας Των Εξαρχείων» και «Ντελίριο», δίνοντάς του κι ένα χεράκι στη σκηνοθεσία.

Ο ίδιος δοκίμασε τις δυνάμεις του στη μικρού μήκους «Flash» και αργότερα στο «Βερνταλάκ», που ολοκλήρωσαν όμως οι φίλοι του, αφού ο ίδιος σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα κατόπιν μεταμεσονύχτιας προβολής. Ηταν 27 χρονών. Μετά το θάνατό του και παρά το ώριμο της ηλικίας της, η μητέρα του αφοσιώθηκε για χάρη του στο σινεμά του φανταστικού, δημιουργώντας στη μνήμη του το ίδρυμα «Βαγγέλης Κοτρώνης» και ένα Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου που σιγά σιγά έγινε θεσμός, καθιερώνοντας μάλιστα κι ένα ετήσιο βραβείο για ταινίες μικρού μήκους με το όνομά του. 

Σχόλια