(απαραίτητο για την ψηφοφορία των ταινιών)
(απαραίτητο για το σχολιασμό των ταινιών)

Στατιστικά

  • Σύνολο μελών: 6585

Τυχαίες ταινίες

Προβολή της ταινίας

Ο Γιάννης και ο Δρόμος

Απρίλιος 2007. Κείμενο του Τάσου Γουδέλη για την ταινία "Ο Γιάννης και ο δρόμος"

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ

Βασισμένο ελεύθερα σε ένα διήγημα του Μενάλαου Λουντέμη η (μοναδική) αυτή ταινία μικρού μήκους της Τώνιας Μαρκετάκη, μεταφέρει όλο το κλίμα μιας εποχής: εκείνης λίγο πριν από τη δικτατορία, μέσα από τα μάτια, βέβαια, του έλληνα, αριστερού διανοούμενου.
Με πρόσχημα την ερωτική απογοήτευση ενός νέου που «έχει πάρει τους δρόμους» η σκηνοθέτις επιχειρεί ένα συνολικό σχόλιο για την εγχώρια και παγκόσμια πολιτική και ηθική κρίση. Ο ήρωάς της, ονόματι Γιάννης, κουβαλώντας το προσωπικό του βίωμα και ως υπαρξιακή κρίση, παρατηρεί τα τεκταινόμενα γύρω του ενώ τα φιλτράρει μέσα από την απελπισία του.

Με επιρροές από το γαλλικό πολιτικό και αβαν γκαρντ (χωρίς ακρότητες) κινηματογράφο, η Μαρκετάκη προσπαθεί να συμπεριλάβει στο στενό εμβαδόν της ταινίας της μεγέθη που στα χέρια άλλου σκηνοθέτη θα ήσαν ανοικονόμητα. Το μέτρο της, όμως, η αίσθηση της δραματικής οικονομίας την καθοδηγουν σχεδόν σωστά και οπωσδήποτε δεν φταίει αυτή εάν ορισμένες σχηματικές ματιές της επιβάλλονταν από τα πράγματα όπως και στον κάθε πολιτικά προβληματισμένο σκηνοθέτη της εποχής.

Σχόλια

Ο Τάσος Γουδέλης  είναι συγγραφέας, συνεκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ και κριτικός κινηματογράφου. Έχει γράψει τρία βιβλία για ξένους  σκηνοθέτες ενώ άρθρα του δημοσιεύονται σε ελληνικά και ξένα έντυπα.